Cornish rex

Standardi

Väriryhmät

Kasvattajat

Pennut

Siitosurokset

Kuvagalleria
 

Cornish rex

Ensimmäinen cornish rex syntyi vuonna 1950 Cornwallissa Englannissa tavallisen maatiaiskissan pentueeseen. Pentueessa oli yksi erikoisen näköinen kiharakarvainen kollipentu joka sai nimekseen Kallibunker. Rotu sai nimensä syntymäpaikkansa ja kiharakarvaisen rex-kanin mukaan. Cornish rex rotua alettiin kehittää Kallibunkerista yhdistäen siihen maatiaiskissaa ja rodun alkutaipaleella kantakissoista löytyy mm. burmia, siamilaisia, itämaisia, havanna browneja ja brittiläisiä lyhytkarvoja. Melko pian cornish rex levisi Englannista muualle Eurooppaan ja Amerikkaan. Standardi rodulle laadittiin 60-luvun puolivälissä. Ensimmäiset cornish rexit tuotiin Suomeen jo 60-luvulla ja ensimmäinen pentue kasvatettiin 1968.

Cornish rexin turkki on lyhyt, pehmeä ja laineikas ja siltä puuttuu pitkä peitinkarva. Myös viikset ja kulmakarvat ovat kiharat. Turkki tuntuu silitettäessä silkin pehmeältä. Tyypiltään cornish rex on korkeajalkainen, siro ja hyvin elegantti. Rexit ovat kooltaan pieniä tai keskikokoisia, naaraat 2-3 kg ja urokset 3-4 kg. Pää on kiilanmuotoinen, korvat ovat suuret ja avoimet ja sijaitsevat korkealla päälaella. Silmät ovat keskisuuret tai suuret ja mantelinmuotoiset. Häntä on pitkä ja siimamainen. Cornish rexillä on kaikki värit sallittu ja näyttelyissä ne jaotellaan yhdeksään väriryhmään.

Luonteeltaan cornish rex on erittäin vilkas, aktiivinen, osallistuva ja ihmisrakas. Cornish rexin tulee olla rohkea ja reipas. Se tulee yleensä hyvin toimeen myös muiden lemmikkien kanssa. Cornish rexin karvanlähtöä ei juuri huomaa, joten rotu on hyvin helppohoitoinen. 

Cornish rexejä on Suomessa kansainvälisesti verraten runsaasti ja näyttelyissä rexien ryhmä on useimmiten yksi suurimmista lyhytkarvaroduista ja suomalaiset cornish rexit ovat erittäin korkeatasoisia. Pentuja on hyvin saatavilla eri väreissä ja vuosittain Suomessa cornish rexejä rekisteröidään noin 200 kappaletta. Cornish rexejä kasvatetaan kaikkien kattojärjestöjen alaisuudessa niin Fife, CFA, TICA ja ulkomailla Independent yhdistykset.